Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

TED και υπότιτλοι

Αν θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές μας ένα χειροπιαστό παράδειγμα καλής προφορικής παρουσίασης, (περιεκτικής, αλλά σύντομης και παραστατικής, χωρίς κατεβατά κειμένων) δεν έχουμε παρά να τους δείξουμε ένα βιντεάκι από την εκπομπή "TED: Ιdeas worth spreading", όπως το ακόλουθο.


Μάλιστα, σε περίπτωση που η αίθουσά μας δεν διαθέτει ίντερνετ, μπορούμε να κατεβάσουμε το βιντεάκι για off-line προβολή.

Θα αντιμετωπίσουμε όμως το εξής πρόβλημα: Δεν έχουμε την δυνατότητα να κατεβάσουμε τους ελληνικούς υπότιτλους. Ευτυχώς όμως, αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή εφαρμογή, δίνοντας μονάχα την διεύθυνση url του βίντεο, εν προκειμένω την http://www.ted.com/talks/william_noel_revealing_the_lost_codex_of_archimedes.html

Η εφαρμογή λέγεται Ted Talk Subtitle Download

Το αρχείο υπότιτλων έχει επέκταση srt, ενώ το βίντεο έχει επέκταση mp4. Για να εμφανιστούν οι υπότιτλοι θα πρέπει τα δύο αρχεία αφενός να έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. WilliamNoel_2012S.srt και WilliamNoel_2012S.mp4) και αφετέρου να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο. Για τα Windows 7 ενδεχομένως να χρειάζονται και άλλες ρυθμίσεις.

Πιθανόν να χρειαστείτε και το VLC media player.


Δεν υπάρχουν σχόλια: