Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

UMCL: από LaTeX σε Νemeth-Braille

Το πρόβλημά μου ήταν το εξής: Να εντοπίσω ένα λογισμικό (web based κατά προτίμηση) που να μετατρέπει τα Μαθηματικά των βλεπόντων σε κώδικα Nemeth-Braille, τον εξάστιγμο κώδικα Μαθηματικών για άτομα με τυφλότητα.

Έχοντας υπόψη το υπέροχο online LaTeX equation editor που παράγει μαθηματικούς κώδικες LaTeX με δυνατότητα ενσωμάτωσής τους σε ιστοσελίδες (ως εικόνες ή MathML), είχα την ελπίδα να βρω κάτι αντίστοιχο που να μετατρέπει για παράδειγμα το LaTeX μαθηματικό κείμενο (οικείο σε εμένα) σε Nemeth-Braille (υπό κατάκτηση).

Και ναι, εύρηκα! Το Universal Maths Conversion Library (UMCL). Στη σελίδα βοήθειας εξηγούν ποια αρχεία θα πρέπει να εγκαταστήσουν οι χρήστες των Windows (όπως εμένα), αλλά άπαξ και γίνει αυτό, η διαδικασία της μετατροπής είναι ένα παιχνιδάκι:
  • Ανοίγουμε τον umcl online converter
  • Ρυθμίζουμε τις επιλογές αριστερά από πάνω προς τα κάτω ως εξής: "TeX, LaTeX", "input code", "Nemeth", "u28.tbl".
  • Πατάμε το "new" από αριστερά και έπειτα πληκτρολογούμε τον κώδικα LaTeX στην λευκή σελίδα που εμφανίστηκε δεξιά: Π.χ. γράφουμε $$\frac{\sqrt{2}}{2}$$
  • Όταν τελειώσουμε πατάμε το "Display" (δεξιά) και στη θέση του κώδικα εμφανίζεται η μαθηματική σχέση.
  • Απομένει η μετατροπή σε Nemeth. Από το αριστερό μενού επιλέγουμε την κουκίδα "1st formula only" και πατάμε το "Transcribe". Σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζεται ο κώδικας Nemeth.
Θα σας πω ακόμα ένα μυστικό: Αυτόν τον κώδικα τον αντέγραψα στην μνήμη (επιλογή Ctrl+C) και τον επικόλλησα σε αρχείο WinBraille (Ctrl+V).

Δεν υπάρχουν σχόλια: