Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ένας ηλεκτρονικός ξεναγός με νοημοσύνη

Το Touring Machine είναι ένας ηλεκτρονικός ξεναγός, που εκτός του ότι προσαρμόζεται στο προφίλ του χρήστη του, έχει την ικανότητα να συνθέτει δυναμικά τα κείμενα των ξεαναγήσεών του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν έχουν ήδη ειπωθεί κάποια πράγματα στον χρήστη, θα φροντίσει να μην επαναληφθεί, αλλά αντιθέτως θα παρουσιάσει καινούρια πληροφορία. Ίσως ακόμα να συσχετίσει την καινούρια πληροφορία με την παλιά, εντοπίζοντας ομοιότητες ή διαφορές. Δέχεται ερωτήματα από τον χρήστη και ξεναγεί σε πολλές γλώσσες, ενώ το εύρος των θεμάτων του εκτείνεται από εκθέματα μουσείων σε όλον τον κόσμο μέχρι συλλογή φυτών.

Η ξενάγηση γίνεται είτε εικονικά στην οθόνη ενός pc, είτε στον πραγματικό εκθεσιακό χώρο μέσω ενός κινητού ή άλλης φορητής συσκευής που διαθέτει σύστημα GPS και σύνδεση στο διαδίκτυο. Στην δεύτερη περίπτωση, ο ξεναγός συλλέγει τις συντεταγμένες του χρήστη, προκειμένου να προσαρμόσει αυτόματα την "τρέχουσα προβολή" και να δώσει τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν. Εναλλακτικά, αν το GPS δεν λειτουργεί, ο χρήστης μπορεί να στείλει μια φωτογραφία του εκθέματος στον ξεναγό, ο οποίος το αναγνωρίζει οπτικά. Η εφαρμογή είναι ιδανική και για "επαυξημένη πραγματικότητα" στην περίπτωση που θα θέλαμε να μετατρέψουμε ένα δωμάτιο σε εικονικό μουσείο.

Αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω, πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να αξιοποιηθεί ο ξεναγός αυτός στην διδασκαλία μαθημάτων (ιστορία, αρχαιολογία, ανατομία, βιολογία, βοτανολογία...), κάτι που προτείνουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές της.

Θα ήταν παράληψη να μην γίνει αναφορά στους κατασκευαστές του "Touring Machine", τους τόσο εμπνευσμένους επιστήμονες. Πρόκειται για δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιώργο Κρακατσιώτη, υποψήφιο διδάκτορα και τον Βαγγέλη Πτερνέα, μεταπτυχιακό φοιτητή. Μάλιστα, ως ομάδα με το όνομα "Αλανιάρηδες", πρώτευσαν, μεταξύ 350.000 υποψηφίων, στον παγκόσμιο ετήσιο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft, που διεξήχθη στις 13 Ιουλίου 2011. Παρακάτω είναι το βίντεο της παρουσίασή τους στον διαγωνισμό και μια συνέντευξή τους στην ET1.




Πηγή: Ηλεία Οικονομία, "Αγγίζοντας το μέλλον" http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=607

Δεν υπάρχουν σχόλια: